Liceu

3448-031facana_nit-alta_c_a_bofill

(Photo by Bofill)

El Gran Teatre del Liceu, creado en 1847 en la Rambla de Barcelona, es un teatro de ópera que a lo largo de los años ha mantenido su función de centro cultural y artístico. Es uno de los símbolos de la ciudad.

Actualmente es un teatro de titularidad pública (Generalitat de Catalunya, Ayuntamiento de Barcelona, Diputación de Barcelona y Ministerio de Educación, Cultura y Deporte) administrado por la Fundación del Gran Teatre del Liceu, que incorpora, además de las citadas instituciones, el Consejo de Mecenazgo y la Sociedad del Gran Teatre del Liceu.

visites_vestibul01

History

Origins: From 1837 to 1847

The Liceu evolved out of the Sociedad Dramática de Aficionados (Society of theatre-lovers) set up in 1837 at the instigation of Manuel Gibert in the former convent of Montsió by members of the National Militia, an organization of armed citizens with liberal leanings.
Barcelona’s economy and population were growing fast at the time and the city needed a music conservatory. This led to the conversion of the Sociedad Dramática into the Liceo Filármonico Dramático Barcelonés de S.M. la Reina Isabel II (Barcelona Dramatic and Philharmonic Lyceum of HM Queen Isabel II).  In addition to its theatrical activities, the new organization cultivated Italian-style singing and music.

The building on the Rambla

The original building was solemnly opened on 4 April 1847. The plans had been drawn up by Miquel Garriga i Roca, subsequently assisted by Josep Oriol Mestres. The project was funded by selling shares, which meant that many of the boxes and seats were to be privately owned. The shareholders formed the Societat del Gran Teatre del Liceu, known as the “Societat de Propietaris” (Society of Owners),  which was in sole charge of running the Gran Teatre del Liceu from 1855 onwards, after it was legally separated from the Conservatori del Gran Teatre del Liceu.
The theatre was operated by impresarios who were given a concession to stage a specific number of productions in exchange for the proceeds from the sale of tickets not reserved for the Societat itself. This system was to endure until 1980.

The creation of the Consortium

By the last quarter of the 20th century this management system was no longer viable. In 1980, to avert the danger of the disappearance of an institution of such worldwide cultural renown, the Generalitat Catalonia’s first government in modern times – set up a consortium, the Consorci del Gran Teatre del Liceu, which also incorporated Barcelona City Council and the Societat del Gran Teatre del Liceu. Barcelona Provincial Council joined the Consortium in 1985, followed by the Spanish Ministry of Culture in 1986. From then on the Consortium took over operation of the theatre.

The 1994 fire and the construction of the present building

The fire that destroyed the Auditorium and stage on 31 January 1994 caused a great impact on Catalan society and the Liceu’s very existence was called into question. It was decided to rebuild and improve the emblematic building and to create a new legal framework to put it under public ownership. Thus the Fundació del Gran Teatre del Liceu was created in 1994 and the Societat del Gran Teatre del Liceu surrendered its property rights to the public authorities. This hand-over was ratified in 1997.
The theatre was rebuilt on the basis of a pre-existing Refurbishment and Enlargement Project, drawn up in 1986 by Ignasi de Solà-Morales with later input (1986) from Xavier Fabré and Lluís Dilmé. The new theatre looked very much like its predecessor but was endowed with state-of-the-art technical equipment and enlarged by taking over adjoining lots on the Rambla. It opened its doors on 7 October 1999.

a_t_liceu_m_059

Projecte artístic

El Gran Teatre del Liceu, creat el 1847 a la Rambla de Barcelona, és un teatre d’òpera que al llarg dels anys ha mantingut la seva funció de centre cultural i artístic. En els seus més de 150 anys d’història s’ha convertit en un referent de la lírica nacional i internacional, per on han passat solistes i equips creatius de referència. Es troba entre els 15 teatres més importants del món.

Com teatre d’òpera l’objectiu del Gran Teatre del Liceu és la creació i programació d’obres d’art que tinguin la música com a llenguatge preferent i la difusió d’aquest art al més ampli nombre de ciutadans. A més d’òpera, la dansa i la música simfònica són els continguts principals de la seva programació. L’instrument principal per aconseguir-ho és la programació artística, determinada per l’anomenat «Pla Director» signat entre les administracions públiques i el Teatre.

Les línies fonamentals del projecte artístic del Gran Teatre del Liceu són les següents:

  • Mantenir -per raons artístiques i econòmiques, dins la línia dels teatres europeus més reconeguts- l’equilibri en la programació, comptant amb presència d’obres i autors nous, que aportin un panorama el més complet possible de l’art de l’òpera, i la del gran repertori, que gaudeix d’una gran tradició i d’una alta valoració del públic. En tots els casos es busca també l’equilibri entre solistes de renom internacional i presència de talents nacionals.
  • Han d’estabilitzar-se i mantenir-se les prestacions d’excel·lència de l’Orquestra i el Cor, objectiu preferent que condiciona el discurs artístic, l’èxit de la programació i el prestigi internacional del Liceu, dels quals depèn l’èxit de moltes iniciatives essencials per a la difusió de l’art del Teatre: invitacions en altres contextos, edició audiovisual, etc.
  • Les produccions presentades al teatre han de tenir figures de prestigi internacional, mantenint els criteris de qualitat reconeguda a tot el món. Per posar un límit al cau, la presència dels solistes s’ha de contractar -com s’ha fet fins ara- amb gran antelació i assegurar les cessions d’imatge que permeten la viabilitat de la difusió de les obres. El Liceu, així mateix, ha de continuar sent una plataforma de formació i promoció dels joves cantants, en espectacles de «petit format» i també en els grans quan la seva preparació representa un progrés cap al reconeixement.
  • Al tractar-se d’un teatre de temporada, amb un nombre limitat de produccions a l’any, l’estil ha de ser tan divers possible, donant espai tant per visions més tradicionals com per a lectures noves o dramatúrgies innovadores. També ha d’haver un espai per al desenvolupament tecnològic que, aplicat a l’escena, pugui obrir noves línies artístiques i de creació.
  • El Liceu ofereix un ampli conjunt de produccions dirigides a un públic infantil i familiar. S’ha de dotar a les sessions infantils i familiars del caràcter de temporades estables i preveure també que portin al Liceu a altres llocs del territori a partir de l’acord entre institucions que faci del Liceu un projecte col·lectiu.

Tel. 934-859-900, liceubarcelona.cat